• Ria Scholten

Bakker Bas ontvangt zijn collega's

GORINCHEM Bakker Bas in het Piazza Center was vorige week woensdag gastbedrijf voor een aantal Heerlijk & Heerlijk collega's uit heel Nederland. De zelfstandige banketbakkers binnen het samenwerkingsverband delen hun kennis en hun liefde voor het vak graag met hun collega's.

door Ria Scholten

Banketbakkers die hun recepten prijsgeven kom je niet overal tegen. Bij Heerlijk & Heerlijk is het echter een goede gewoonte. ,,Natuurlijk is dat ook een beetje eigenbelang", vertelt Bas Hendrikx. ,,Door de intensieve bedrijfs- en productontwikkeling ben je er zeker van dat je er het allerlekkerste van bakt en dát proef je.",,Ieder lid wordt eenmaal in de twee jaar bezocht door een afvaardiging van collega's uit heel Nederland", vertelde Hans Tros, vaktechnisch adviseur van Heerlijk & Heerlijk. ,,Zo'n bezoek is voor de betreffende ondernemer best spannend. In de ochtenduren keuren wij alle producten. 's Middags worden het commerciële gedeelte en de bedrijfsresultaten beoordeeld en besproken. Doel van dit alles is om het bedrijf nog beter en gezonder te maken én van elkaar te leren. Het merendeel van onze leden verkoopt alleen gebak, chocolade en ijs. Bakker Bas behoort tot de groep die daarnaast ook zelf zijn brood bakt. Bij Heerlijk & Heerlijk draait alles om kwaliteit. Gezond voedsel wordt steeds belangrijker en daarom zijn al onze producten e-nummervrij."

Hans vertelt verder: ,,Het tv-programma Heel Holland Bakt heeft het vak van banketbakker enorm op de kaart gezet. Vroeger werden we nogal eens koekenbakkers genoemd. Nu worden we gezien als artiesten, van wie men graag hoort hoe zij hun vak uitoefenen. Het Heerlijk & Heerlijk Gilde bestaat uit bijna honderd topbanketbakkers met in totaal circa 160 winkels verspreid door het land. De naam staat voor Heerlijk zoet & Heerlijk hartig."