• Theo Sprong
  • Theo Sprong
  • Theo Sprong
  • Theo Sprong

Bakkerij van der Grijn voorziet zichzelf voor een kwart van eigen energie

GROOT-AMMERS /GIESSENBBURG Al jaren zijn Arto van der Grijn en Christiaan Hak elkaars klanten. Christiaan koopt zijn dagelijkse brood bij de Van der Grijntjes. Arto belde Hak Installatieservice voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsketel en een kapotte waterkraan.

,,Maar sinds dit voorjaar gaat de samenwerking verder", knipoogt Arto. ,,Van lieverlee zijn wij de bakkerij in Groot-Ammers en de inmiddels tien vestigingen in de regio aan het verduurzamen. Natuurlijk hebben we LED-verlichting en proberen we de warmte uit de ovens te hergebruiken. Ook wordt oud-brood, een dag na het bakken, niet weggegooid. In eerste instantie wordt het voor een euro verkocht en daarna gaan de niet verkochte broden naar de voedselbank. Als het voedsel een paar dagen, en dus echt te oud is, dan gaat het naar de dieren."

Christiaan Hak knikt. ,,Het werd tijd voor bakkerij Van de Grijn om de volgende stap te maken en wij mochten die uiteindelijk voor Van der Grijn Bakkerijen zetten. We hebben het dak van het bedrijfspand op bedrijfsterrein Gelkenes voorzien van zonnepanelen. De in totaal verbruikte 600.000 kilowatt op jaarbasis kan nu voor 25% zelfstandig worden opgewekt. Het dak ligt vol, dus Arto zit aan zijn max."

Arto, een van de eerste deelnemer aan project Blauwzaam in de Alblasserwaard, protesteert. ,,We hebben nog een luifel waar een paar panelen op kunnen. Zonder gekheid, ik ben bijzonder blij met deze voorziening. Volgens Christiaan kunnen we nog op andere manieren de energierekening naar beneden krijgen."

,,Daar helpen wij graag aan mee. Minder gasverbruik is een mogelijkheid om nader te onderzoeken", vult Christiaan zijn voormalige dorpsgenoot aan. ,,Samen met mijn broer Gerrit zijn en blijven wij loodgieters, maar we zien wel dat duurzame energie de toekomst heeft. En niet is mooier om dat samen met ondernemers uit de regio te doen."