• Lisanne vindt het erg leuk om bij mensen op bezoek te gaan.

    Eigen foto

Bank van Noppes breidt uit

GORINCHEM In de Bank van Noppes in de Zusterstraat zijn bijna vier jaar geleden vier appartementen gerealiseerd, waarbij het begrip 'ruimte voor elkaar' centraal staat. Een van de bewoners is Lisanne. Zij is een sociaal getalenteerde jonge vrouw, die evengoed te kampen heeft met een ontwikkelingsachterstand. Naast Lisanne wonen er meer mensen in de bank. Zij leveren een bijdrage aan haar begeleiding. Nu is er nieuws, want de Bank van Noppes gaat uitbreiden en nieuwe bewoners zijn welkom.

door Ria Scholten

,,De Bank van Noppes is ontstaan uit het idee dat ieder mens iets te bieden en iets te vragen heeft", laat initiatiefnemer Fred Vahlkamp weten. ,,Wat de een niet kan, biedt de ander en omgekeerd. Lisanne is innemend, puur en in staat om het denken en voelen van een individu te verrijken. Daar staan de zorg en aandacht van de overige bewoners van de Bank van Noppes tegenover. De binding tussen zorgverlener en zorgontvanger is veel groter in normaliter het geval is. Wij noemen het bundelzorg, waarbij je elkaars krachten en die van je naaste omgeving gebruikt. Dichtbij en vertrouwd."

Hij vertelt verder: ,,De mensen om Lisanne heen kunnen met elkaar niet de volledige zorg voor haar waarborgen. Wonen moet immers wonen blijven en geen werk worden. Daarom zijn we op zoek naar uitbreiding met mensen die hierbij een ondersteunende rol willen spelen. Dit is mogelijk in de bank, maar ook bij hen thuis. Lisanne vindt het erg leuk om bij mensen op bezoek te gaan en is een gezellige gast. Deze werkzaamheden worden betaald vanuit het Persoons Gebonden Budget dat Lisanne ter beschikking heeft. Uitgebreide informatie is te vinden op www.debankvannoppes.nl. Wie geïnteresseerd is kan dit kenbaar maken via e-mail: info@debankvannoppes.nl."

,,Er gaat de komende tijd het een en ander gebeuren, want ook de naastliggende bovenwoning gaat deel uitmaken van de Bank van Noppes", legt Fred uit. ,,Door de uitbreiding is het denkbaar dat er intern verhuisd gaat worden, maar zeker is dat we nieuwe bewoners kunnen gaan verwelkomen. Wie dit unieke concept omarmt en interesse heeft in deze bijzondere manier van wonen kan dit via het reeds genoemde e-mailadres aan ons laten weten."

De deuren van de Bank van Noppes staan wijd open voor de samenleving. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de keuken, die is geschonken door het Oranjefonds en eind december gereed zal zijn. ,,Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er onder begeleiding koken", vertelt Fred. ,,Dit geldt ook voor schoolgaande jongeren met leerproblemen. Daarnaast zijn er besprekingen gaande met het naastgelegen Kindcentrum Alexandra over activiteiten voor kinderen van de buitenschoolse opvang. We willen onze maatschappelijke voetafdruk nog verder vergroten en openstaan voor initiatieven en activiteiten van buurtbewoners. Leven en werken komen hier samen, want de ruimte op de begane grond biedt werkplekken aan mensen die in een inspirerende omgeving aan de slag willen. Bedrijven en instellingen kunnen in de bank terecht voor bijeenkomsten en vergaderingen."