Bibliotheek helpt tegen laaggeletterdheid

GORINCHEM Maar liefst 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. De Bibliotheek AanZet maakt samen met een groot aantal taalpartners serieus werk van dit probleem. Zo werken taalvrijwilligers op verschillende Taalpunten in de regio er hard aan om laaggeletterden te bereiken, en hen een helpende hand te bieden. Ook gemeenten en welzijnsorganisaties maken zich sterk voor volwassenen die lezen en schrijven moeilijk vinden. Tijdens de Week van de Alfabetisering van 7 t/m 13 september laat de Bibliotheek samen met hen zien wat deze gezamenlijke aanpak heeft opgeleverd. Met haar taalpartner Martijn Lukkien van Taalproject Gorinchem organiseert ze in Gorinchem verschillende activiteiten. Op woensdag 9 september de aftrap van het nieuwe Taal voor Thuis-cursusseizoen bij Brede School Gildenplein, en op dinsdag 8 september tweemaal een workshop voor nieuwe taalvrijwilligers in de Bibliotheek.

Ouders spelen een grote rol in de ontwikkeling van hun kinderen en het voorkomen van (taal)achterstanden. Als ouders zelf moeite hebben met lezen en schrijven, komt het vaak voor dat hun kinderen zelf ook laaggeletterd worden. Daarom is er de cursus Taal voor Thuis, speciaal voor moeilijk lezende ouders met jonge kinderen. Hierbij leren ouders tegelijk met hun kinderen dezelfde woorden, en kunnen ze samen thuis oefenen. Het nieuwe cursusseizoen wordt op woensdag 9 september, 10.30 uur geopend door de Gorinchemse wethouder van Onderwijs, bij Brede School Gildenplein.

Voorafgaand is er op dinsdag 8 september tweemaal een workshop voor nieuwe taalvrijwilligers. Onder het genot van een taallunch krijgen zij een uitleg over de Bibliotheek, leeskisten, boeken speciaal voor beginnende lezers, en digitale oefenprogramma's. Op deze manier zijn de taalvrijwilligers helemaal klaar voor het nieuwe cursusseizoen. Al deze activiteiten zijn enkel toegankelijk voor genodigden.

Volwassenen met vragen over (leren) lezen en schrijven kunnen terecht bij verschillende Taalpunten in de regio. Een getrainde taalvrijwilliger staat voor hen klaar, om samen te zoeken naar een aanbod op maat. Denk hierbij aan een cursus, of een plek in een taaloefengroep. Voor de Taalpunten is de Bibliotheek altijd op zoek naar nieuwe taalvrijwilligers. In slechts 2-4 uur per week kan zo'n vrijwilliger een belangrijk verschil maken in het leven van mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en aanmelden terecht bij Martijn Lukkien van Taalprojecten Gorinchem en Leerdam: martijn@taalproject.nl.

Deze activiteiten zijn georganiseerd in samenwerking met Marijn Lukkien van Taalproject Gorinchem, en vinden plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering, die loopt van 7 t/m 13 september. Het hele programma is te vinden op www.debibliotheekaanzet.nl. Een aantal activiteiten is vrij toegankelijk voor iedereen, veel zijn enkel op uitnodiging.