• Bonne Fleur verkoopt zowel groene als bloeiende planten van Fair Flora.

    Ria Scholten

Duurzame planten bij Bonne Fleur

Advertorial

GORINCHEM Bij bloemenspeciaalzaak Bonne Fleur in het Piazza Center is sinds enige tijd een breed aanbod aan duurzame planten van Fair Flora te koop. Ondernemer Wilfred Ruitenberg hoopt hiermee niet alleen een jonger publiek te trekken, maar wil ook nadrukkelijk bijdragen aan een duurzame wereld. Enthousiast geeft hij een toelichting.

door Ria Scholten

Wilfred is eigenaar van drie bloemenspeciaalzaken, die al enige tijd gecertificeerd zijn volgens de Barometer Duurzame Bloemist. De winkels voldoen aan de eisen van het hoogste gouden niveau. ,,Dit betekent dat meer dan vijftig procent van ons assortiment bloemen en planten duurzaam is geteeld", legt Wilfred uit. ,,Ook op het gebied van afvalscheiding, verpakkingen, energie, schoonmaak en transport zijn wij zo milieuvriendelijk mogelijk bezig."

Wilfred: ,,Wat mij betreft kunnen we nog een stap verder gaan en daarom hebben we ervoor gekozen om het aanbod verder te verduurzamen. Om die reden bieden wij nu Fair Flora producten aan. Ik geloof heel sterk in de gedachte die er achter zit. De planten worden geteeld met oog voor duurzaamheid op het gebied van mens, milieu en grondstoffen. Voor elk product wordt een CO2 footprint berekend en inzichtelijk gemaakt. Wat hiermee bedoeld wordt? Het is een milieumaat voor het bedrijfsleven. Per plantensoort wordt in het proces van zaadje tot product inzichtelijk gemaakt hoeveel CO2 uitstoot ermee gemoeid is. Uiteraard wordt ernaar gestreefd deze steeds verder te verlagen om uiteindelijk CO2 neutraal te kweken."

Naar verwachting zullen vooral jonge mensen interesse hebben in de duurzame planten van Fair Flora. Het is een doelgroep die nu minder snel naar een speciaalzaak gaat voor bloemen en planten. ,,Wij hebben in onze filialen in Gorinchem, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht een aparte hoek ingericht voor de groene en bloeiende planten van Fair Flora", vertelt Wilfred.

,,Uiteraard doen we er alles aan om ze onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Tot dusver werden de Fair Flora producten enkel aangeboden via cash & carry en online. Bonne Fleur is de enige bloemenspeciaalzaak waar ze verkrijgbaar zijn." Fair Flora werd vorig jaar gelanceerd als hét label dat transparantie biedt over de ecologische footprint van bloemen en planten.

Inmiddels zijn veertien kwekers bij Fair Flora aangesloten. ,,Dat mogen er wat mij betreft snel meer worden", aldus Wilfred. ,,Een breder aanbod zal ongetwijfeld meer kopers trekken." Transparantie bieden over de gevolgde werkwijze en inzicht geven in de milieuprestatie behoren tot de voornaamste eisen van Fair Flora. Het uiteindelijke doel is om eerlijke en duurzame bloemen en planten op de markt te brengen en op die manier een steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Zie ook www.bonnefleur.nl.