• Johan (midden) en Daniëlle (rechts) van KUS33 begeleiden sporters de eerste paar keren intensief.

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Fit in 33 minuten

Advertorial

GORINCHEM Bij menig persoon staat 'fit worden/blijven' of 'gezonder leven' tussen de goede voornemens. Maar hoe krijg je dat in de drukke leef- en werkagenda gepast? Daar hebben Daniëlle Sporken en Johan Jansen iets op bedacht. Fitstudio KUS33 is een uitdagend fitnessprogramma van 33 minuten, wat kracht, uithouding en stabiliteit verbetert, speciaal voor 45+ers.

Op de vraag 'Waarom deze doelgroep?', komt een simpel antwoord van het stel. ,,Ervaringsdeskundigen.", grapt orthomoleculair voedingsdeskundige en gewichtsconsulent Daniëlle. ,,Bij 45+ers neemt de spiermassa en -kracht af en wordt het steeds belangrijker om het lijf fit te houden om de dagelijkse dingen te kunnen doen. Als we daar zelf aan wilden werken, was het vaak niet echt naar onze zin. We hebben daarom iets ontwikkeld wat voor ons goed werkt en waar we de doelgroep een plezier mee doen."

KUS33 bestaat uit twee circuits van apparaten met een soort stoplicht in het midden. ,,Als het licht groen is wordt er getraind, als het licht op rood gaat is er tijd om rustig van apparaat te wisselen.", vertelt fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Johan. ,,Het ene circuit, met telkens een minuut inspanning en 30 seconden wisseltijd, is vooral gericht op uithouding en conditie. De tweede ronde met 40 seconden sport en 20 seconden wissel, is voor kracht en stabiliteit. Het kost 33 minuten om de twee ronden te doen. Met een vrij kleine tijdsinvestering wordt een groot effect bereikt. Eén van de circuits is hydraulisch, waardoor het door iedereen gebruikt kan worden, ook mensen met artrose en reuma. Naast de circuits hebben we nog een gedeelte ingericht voor functioneel trainen. Dat wordt gebruikt voor revalidatietrajecten bij de fysiotherapeut, maar ook door sporters die bijvoorbeeld gewicht willen heffen."

De combinatie van apparaten maken het programma zo sterk. Daniëlle: ,,Vanuit rompstabiliteit maak je alle andere bewegingen. Als de romp sterk blijft, sta je dus al met 2-0 voor. Dat geldt voor sporters, maar ook voor het dagelijks leven van iedereen; bij het fietsen, traplopen en boodschappen halen. Er is veel bekend over de voordelen van duurinspanningen, maar voor de levensverwachting is krachttraining ook noodzakelijk. Met KUS33 wordt alles gecombineerd. De muziek staat niet te hard, er zijn mensen van je eigen leeftijd aan het sporten en je merkt in korte tijd al dat je fitter wordt. Zelf merk ik vooral dat ik sterker en vrolijker word. Ook kan ik beter omgaan met stress omdat de hormoonbalans verbetert."

Er komen heel diverse sporters binnen wandelen. ,,Van mensen waar we vroeger bij op school zaten, tot een fit stel van in de 90. Ook een marathonloper van 60 komt hier trainen. Het kan zo rustig of zo intensief als je zelf wilt; iedereen kan iets uit de training halen. Daarnaast kan Daniëlle voedingsadvies geven en wordt dat ook vaak door de zorgverzekering vergoed. Sporters kunnen op afspraak de eerste paar keer intensief begeleid sporten, daarna kunnen ze zelf aan de slag, Dat voorkomt blessures. Er is zat plaats; iedere minuut kan er iemand starten." En lachend: ,,Als we dat vol krijgen hebben we een luxeprobleem." KUS33, Westwagenstraat 69 in Gorinchem. www.KUS33.nl. 0183 634 351