• Dirk Jan Bartels wil van CrossFit echt een begrip maken in Gorinchem.

    Kevin de Bruin

Heel Gorinchem fit

GORINCHEM Dirk Jan Bartels wil van CrossFit echt een begrip maken in Gorinchem. Hij merkt dat er steeds meer vraag komt naar deze voor hem interessante vorm van sporten. Met een mengeling van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek, wil hij iedereen in Gorinchem fitter maken.

door Kevin de Bruin

Zijn voorliefde voor beweging heeft er dan ook voor gezorgd dat hij in zijn vrije tijd al cursussen gaf hoe mensen het beste konden bewegen. Hij begon parttime door in zijn vrije tijd sportlessen in het Lingebos te geven. Dat beviel ontzettend goed. ,,Zo goed, dat ik al snel aan meer toe was. Voor ik het wist bleef mijn onderneming maar groeien." Uiteindelijk kocht hij een pand wat hij als opslaghok gebruikte voor al de materialen die hij ondertussen al had aangeschaft. ,,Een tijdelijke oplossing, want ik wist dat ik ooit uit dat pand moest." Eind vorig jaar kwam dat moment. ,,Ik heb door heel Gorinchem gereden op zoek naar toffe nieuwe locaties." Uiteindelijk kwam hij op de Schelluinse Vliet terecht. Nu richt hij zich fulltime op CrossFit door lessen aan te bieden met zijn eigen onderneming CrossFit Gorinchem. De ervaring hiervoor haalt hij uit zijn werkervaring bij defensie. ,,Je moet daar een echte allrounder zijn waarbij andere mensen erop kunnen vertrouwen dat je fit bent."

Wanneer je fit wilt worden ga je al snel naar de sportschool. Je koopt een abonnement, gaat de eerste weken enorm hard trainen en belast dan je spieren zodanig dat je daarna eigenlijk niet zoveel zin meer hebt. Het abonnement blijft maar doorgaan, maar ondertussen kom jij als sporter niet meer opdagen. ,,Veel sportscholen verdienen op de hoeveelheid mensen die juist niet komen sporten." Bij CrossFit wil Dirk Jan het anders aanpakken. ,,Voor mij staat individuele begeleiding hoog in het vaandel. Ik ken iedereen die hier over de vloer komt en weet welke training ze nodig hebben." De groep mensen die les volgt is divers: van huisvrouwen tot mensen die ambities hebben om echt op topniveau te presteren. ,,Je merkt een groot niveauverschil, maar dat is niet erg. We zijn een hechte groep, bijna een stichting qua gevoel." Bij fitness zit je met oordopjes in en je muziek aan, compleet in je eigen wereldje. Bij CrossFit Gorinchem wil hij aan de slag met hechte groepen mensen.

Uiteindelijk gaat het er voor Dirk Jan om dat iedereen zich welkom moet voelen. ,,Het enige wat je hoeft te hebben, is de gedrevenheid om fitter te willen worden." Hij merkt dat steeds meer mensen dat vandaag de dag hard nodig hebben. ,,Wanneer je jong bent speel je veel buiten en beweeg je veel. Als je ouder bent slijt dat er wat in. Je komt bijvoorbeeld op een kantoorbaan terecht en je houding past zich daaraan aan." Dirk Jan merkt op dat veel mensen zodanig weinig bewegen dat het hun in het dagelijkse leven kan beperken. ,,Dan krijg je ouders die hun kindje niet eens op hun schouders kunnen nemen om Sinterklaas tijdens de optocht te kunnen zien. Wat moet je niet willen." Uiteindelijk vind hij het dan ook belangrijk om zulke mensen te helpen om fitter te worden.

a[ CrossFit Gorinchem, Schelluinsevliet 17/19 Gorinchem - Crossfitgorinchem.nl - 0641259452