• Meubelpassie.nl

'Ik had eigenlijk niets met meubels'

WERKENDAM Hij vond school maar zo zo, was ruim vijf jaar rietdekker en tekende voor wat vrienden en bekenden buitenverblijven. Gewoon in zijn tekenprogramma op de pc. En daar moest op een gegeven moment ook een tafel bij. Het was het begin van Meubelpassie.nl. Sinds vorig jaar is Werkendam, nee Nederland, een meubelontwerper rijker. Een bijzonder verhaal over een begenadigd talent.

Gerard de Keijzer (23) zag zichzelf nou niet direct als een meubelontwerper. Voorheen als rietdekker merkte Gerard dat hij zijn creativiteit niet genoeg kon benutten. Een koersverandering lag voor de hand. Het verhaal van Meubelpassie.nl, zoals de ontwerper zijn piepjonge bedrijf heeft genoemd is zeker niet alledaags te noemen. Datzelfde geldt voor zijn ontwerpen.

In de showroom in Werkendam staan ze te pronken. Designtafels van Gerards hand. Gemaakt van kwaliteitshout. Vaak eiken. Maar ook met andere houtsoorten kan hij van alles. De poten van de tafels zijn van prachtig staal. Gerard: ,,Goed materiaal maakt zo'n meubel! Ik vind het belangrijk dat mijn meubels klasse en kwaliteit uitstralen." Ook het experimenteren met materiaal is iets wat de Keijzer graag doet. ,,Ik ben daarin niet de enige hoor, maar je kunt bijvoorbeeld met eiken delen van uitgerangeerde wagons uit Oostenrijk hele mooie dingen maken."

CREËREN Als Gerard niet met zijn potlood bezig is, dan is hij achter de tekentafel te vinden. Voor meubelfabrieken maakt hij werktekeningen. ,,Daar leer ik van. Want tafels moeten niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch.'' Hoe komt Gerard toch aan al die ideeën? ',,Die komen soms zomaar binnenvallen, zijn gebaseerd op mijn ontwerpen, ontstaan door een foutje, maar ook door gewoon te dóen. Dat is zo leuk aan dit vak. Je het kunt creëren zoals je het zelf wilt hebben."

Geïnspireerd door andere meubelontwerpers is hij niet zozeer. Logisch ook, als je bedenkt dat hij tot voor kort niet eens wist dat hij meubels zó leuk zou vinden. ,,De Italianen vind ik wel een mooie verfijnde stijl hebben, maar verder trek ik toch vooral mijn eigen lijnen."

BELANGSTELLING Gaat het gebeuren dat we straks een 'Gerard de Keijzer' in huis kunnen hebben staan? Gerard lacht. ,,Dan moet je misschien net als Jan de Bouvrie ook zelf graag in de belangstelling willen staan. En als ik heel eerlijk ben ligt dat me juist weer niet zo. Laat mij maar lekker ontwerpen!"

Geïnteresseerd in de ontwerpen van Gerard? Bekijk dan zijn website op www.meubelpassie.nl