• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Kerst op de Langendijk

GORINCHEM Is het donker en koud in de stad? Vrijdagavond 14 december zijn licht en warmte op de Langendijk te vinden. Winkeliers van de Langendijk en andere creatievelingen vullen daar hun kraampjes, afgewisseld met eten, drinken en live muziek, dit keer volledig in kerstsfeer.

door Suzanne Heikoop

Op 31 augustus vond er al een soortgelijk evenement op de Langendijk plaats. ,,Een aantal ondernemers kregen het idee om vanuit de Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) een gezellige markt te organiseren.", vertelt Eline Onvlee van Dots Conceptstore. ,,De schemermarkt was daarmee geboren. Met z'n vijven, Yvonne van de Buurman en Buurvrouw en Duffy van Sweet Ima hielpen ook mee, hebben we er enorm veel werk en energie in gestoken. Het was een enorm succes, we schatten dat er rond de 3000 bezoekers zijn geweest. Na de markt kregen we veel verzoeken om een vervolgevenement." Dat werd ook snel gepland. ,,Ik had wel zin in een schemermarkt in kerstsfeer.", grinnikt Teunis Bout, eigenaar van Café Pavlov. ,,Daarom vroeg ik achter de rug van de collega-ondernemers de vergunning aan voor een kersteditie. Ik ging daarna maar eens polsen bij de rest, maar toen konden ze eigenlijk al geen nee meer zeggen." Eline haakt daar lachend op in: ,,We waren blij dat de schemermarktdrukte voorbij was en toen kwam Teunis een week later opeens met een nieuwe vergunning binnen. Toch hebben Anja Staal van de Sterpoelier, Teunis en ik er meteen onze schouders ondergezet."

Ondernemers van de Langendijk worden gemixt met bedrijven en creatievelingen uit de regio. Het wordt geen traditionele kerstmarkt, maar we bieden mensen een inkoopavond voor kerstcadeautjes in festivalsfeer. Daarnaast zijn er diverse live acts, van sneldichter tot minitheater en meezingcafé. Eten en drinken is er ook voldoende."

De Langendijk is volgens de ondernemers de gezelligste straat van Gorinchem. Anja: ,,De Langendijk valt een beetje buiten de 'binnenstad', door paaltjes en pollers denken mensen dat er niets meer te vinden is. Maar áls ze er komen, zijn ze er meestal niet meer weg te krijgen. Onze straat wordt gevuld met kleine ondernemers die keihard moeten werken voor hun bedrijf, maar met elkaar de meest creatieve hoek van Gorinchem vormen. En je ziet het: zet een aantal van die gasten bij elkaar en je hebt opeens een kerstmarkt. We hopen dat deze eerste editie net zo'n succes wordt als de schemermarkt. Aan ons enthousiasme ligt het in elk geval niet en we hebben goed weer besteld!"

Kerst op de Langendijk, vrijdag 14 december van 18.00 uur tot 23.00 uur, Langendijk Gorinchem.