• Rob Kuypers: ,,De nieuwe preventiepraktijk is licht en open, meer een soort huiskamer. -

    Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Kuypers start preventiepraktijk

GORINCHEM Een tandartspraktijk waar niet geboord wordt. Dat klinkt de meeste mensen als muziek in de oren. Kuypers Mondzorg heeft er sinds 1 januari een locatie bij, waar voorlichting en preventie centraal staan.

Kuypers Mondzorg is een vertrouwde speler op de Gorinchemse gebitsmarkt. Tandarts Rob Kuypers startte 33 jaar terug met assistente Ageeth aan de Kalkhaven. Nu bestaat het team uit meer dan 20 mensen en hebben ze twee praktijken aan de Mozartstraat. Daarmee zijn de behandelmogelijkheden ook uitgebreid. Rob Kuypers: ,,Naast orthodontie (beugels) en gnathologie (behandeling van kaakgewrichtsklachten) gaan we ons in de nieuwe praktijk met mondhygiënisten en preventie assistenten voornamelijk richten op preventie van mondproblemen. Eén van de mondhygiënisten houdt zich daarnaast ook specifiek bezig met voeding. Een mond bestaat niet alleen uit tanden en kiezen, maar er is veel meer aan af te lezen. Mondbacteriën worden bijvoorbeeld in verband gebracht met diabetes en hart- en vaatziekten. Bij verminderde weerstand en stress zie je dat vaak terug in de conditie van je tandvlees. Vaak kan dit door aanpassing van het voedingspatroon en een goede mondhygiëne verbeteren. Preventiewerk is heel belangrijk en daar hebben we een nieuwe praktijk voor geopend."

,,Kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar bieden wij aan deel te nemen aan het preventieproject 'Gewoon Gaaf'. Voor hen worden de kosten voor de tandarts gedekt door de basisverzekering. Preventie dus ook. De nieuwe praktijk is licht en open, meer een soort huiskamer. Zo hopen we dat de drempel lager wordt om binnen te stappen. Met een bezoek aan de tandarts en de preventieassistente, die bijvoorbeeld kijkt hoe goed je poetst, krijg je bij Gewoon Gaaf een score en een advies wanneer je weer terug moet komen. Samen werken we eraan om de score te verbeteren. Als het programma goed gevolgd wordt, heb je zestig tot zeventig procent minder kans op gaatjes. De ouders worden ook intensief bij het programma betrokken. Zij kunnen de geleerde dingen in het dagelijks leven toepassen. Soms weten ouders ook niet zo goed hoe ze hun kind aan het poetsen kunnen krijgen, of levert het een dagelijkse strijd op. Een aanmoediging van buitenaf kan de ouders daarbij helpen. Ons preventieteam, onder leiding van tandarts Natascha Molenaar, zet zich daar graag voor in. Ook kinderen van buitenaf en volwassenen zijn van harte welkom voor advies in onze preventiepraktijk."

Door de jaren heen is Kuypers zich steeds meer gaan toeleggen op preventie. ,,Ons team is er voor de mens achter het gebit. We willen een persoonlijke band met onze klanten opbouwen. Daardoor kunnen we beter behandelen en in samenspraak zoveel mogelijk 'werk op maat leveren' . Het is mijn passie om zo in de gezondheidszorg te staan. Preventie hoort daar ook bij. Soms gaan mensen helemaal niet naar de tandarts, of komen na een lange 'pauze' ineens met gaatjes of tandvleesproblemen aan. Dat is zonde; alles wat kapot is, wordt nooit meer hoe het was. We hopen dat we deze mensen kunnen overtuigen om regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan. En ga je zelf niet? Laat dan in elk geval je het gebit van je kinderen controleren. Preventie moet in praktijk gebracht worden. Letterlijk en figuurlijk. Dat is onze investering in de toekomst."

Mozartstraat 3 (praktijk) en 2b (preventie) in Gorinchem. 0183-648 644 - www.kuypersmondzorg.nl