• Dick den Ouden.

    C.J.N. Osseweijer

Metselaar met meesterhanden

Advertorial

GORINCHEM Dick den Ouden is op 1 maart weer voor eigen rekening gestart in het ambacht waar hij van houdt: metselen. Hij heeft een tijdje in loondienst gewerkt, maar kwam tot de conclusie dat hij als eigen baas zijn vakkennis toch beter concreet kon maken. Op zich is dat geen wereldnieuws en misschien zou dit artikel niet geschreven en gedrukt zijn, als er niet iets specials te melden zou zijn.

door Kees Osseweijer

Als ik daar naar vraag, weet Dick mij dat precies uit te leggen. ,,Ik zit al lang in het metselvak en het werd me duidelijk dat mijn passie ligt in het restauratiewerk. Dit heeft ook te maken met hef feit dat ik erg geïnteresseerd ben in geschiedenis en dan vooral in de lokale- en streekhistorie. In mijn vorige woonplaats Bleskensgraaf was ik lid van de Historische Vereniging en ik ben ook van plan om me bij Oud-Gorcum aan te sluiten."
Dick benadrukt dat hij ook graag in de nieuwbouw metsel- en tegelwerk doet. Naast zijn werk voor aannemers wil hij zich ook richten op opdrachten van particulieren voor alle soorten metsel- en tegelwerk. Maar ja, dat mooie vakwerk in de restauratie...

Dick: ,,Sinds kort woon ik in een pand aan de Krommenhoek in Gorinchem dat ik helemaal opgeknapt heb. Wat is Gorinchem toch een mooie stad! Als ik door het oude centrum loop, geniet ik er telkens weer van. Ik heb begrepen dat er meer dan 300 particuliere gevels als monument geregistreerd staan! Er zijn dus veel oude panden behouden gebleven, maar het is ook jammer dat er veel verloren gegaan is. Ik sta er soms verbijsterd naar te kijken hoe het mogelijk was dat er voor sommige nieuwe panden bouwvergunningen afgegeven zijn. Maar soms is er ook slecht of onvoldoende gerestaureerd. Ik zie dan voegwerk van cement, waar traditionele mortel gebruikt had moeten worden. Het is ook erg belangrijk dat er passende stenen uitgezocht worden, als is het soms lastig om daar aan te komen. Gelukkig heb ik mijn contacten en komt er altijd een passende oplossing."

Hoewel Dick als vakman graag alle soorten metsel- en tegelwerk wil doen, is het duidelijk dat zijn hart ligt bij de restauratie. In Gorinchem is er voldoende markt voor een vakman in deze sector en hij is er van overtuigd dat er huiseigenaren zijn die hem zullen gaan vinden. ,,Vertrouwen in mijn vakmanschap zal ik in Gorinchem moeten opbouwen, maar ik neem geïnteresseerden graag mee naar objecten die ik al gerestaureerd heb. In Alblasserdam staat een schitterende oude boerderij waar ik elke keer weer blij van word als ik er langs kom!"

Het is duidelijk waarin deze metselaar zich onderscheidt en welke (zicht- en tastbare) toegevoegde waarde hij aan ons mooie Gorinchem kan geven.

Informatie: Dick den Ouden metsel- en tegelwerken, Krommenhoek 19, 4201 AM Gorinchem. Telefoon: 06-12825711, mailadres: info@denoudenmetselwerk.nl, website: www.denoudenmetselwerk.nl