Onderzoek naar gehoorverlies ouderen

GORINCHEM Het niet meer goed kunnen volgen van gesprekken is voor ruim driekwart van de vijftigplussers met een verminderd gehoor veruit het grootste nadeel van gehoorverlies. 66 procent van hen zegt weleens het gevoel te hebben in een sociaal isolement te zitten, omdat omgevingsgeluiden niet goed hoorbaar zijn. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van Specsavers en ANBO, de grootste belangenvereniging voor senioren, onder ruim 4.500 respondenten. Het onderzoek komt voort uit de nieuwe samenwerking tussen de twee partijen.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat zes op de tien ouderen die minder goed horen lawaaiige plekken, zoals cafés of een drukbezochte verjaardag, uit de weg gaan. Maar liefst 76,8 procent bekent soms ook te doen alsof zij een gesprek goed kunnen volgen terwijl dit niet het geval is. Ruim 13 procent zegt dit zelfs vaak te doen. Het minder goed kunnen horen staat onder het verliezen van dierbaren en de grotere kans om ziek te worden in de top 3 van grootste nadelen van ouder worden.

Een hoortoestel biedt uitkomst, maar toch zijn de vooroordelen over dit hulpmiddel nog volop aanwezig. Respondenten denken dat hoortoestellen onhandig (49%) of duur (33%) zijn. Bij Specsavers kunnen klanten gedurende de hele maand maart twee hoortoestellen gratis krijgen doordat de eigen bijdrage van beide hoortoestellen door Specsavers wordt betaald. Specsavers weet uit ervaring dat een hoortoestel het leven van slechthorenden enorm kan verrijken; ook uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft aangeeft beter met hun omgeving te kunnen communiceren en 17 procent zit dankzij het hoortoestel zelfs lekkerder in zijn vel. Ruim de helft van de hoortoesteldragers raadt anderen een hoortoestel aan.

,,De behoefte van ouderen aan hoortoestellen is enorm en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Hoewel ruim zes op de tien ouderen last hebben van een verminderd gehoor, blijkt uit onderzoek dat de drempel om een hoortoestel aan te schaffen voor veel 50-plussers nog hoog is", vertelt Gert Jan van der Sluijs, audicien bij Specsavers Gorinchem. ,,Wij vinden het belangrijk dat ouderen toegang krijgen tot kwalitatieve oog- en hoorzorg tegen een betaalbare prijs en willen door goede informatievoorziening de eventuele drempel graag wegnemen." Speciaal voor ANBO-leden gelden er daarom passende aanbiedingen in de Specsavers-winkels.

In de week van 2 t/m 6 maart is Specsavers elke dag te zien in het tv-programma Koffietijd bij RTL4 met meer informatie over de werking, de voordelen en de ervaringen van het hoortoestel. Voor overige informatie: www.specsavers.nl/aanbiedingen/anbo-ledenkorting.