Ongewenste kinderloosheid

GORINCHEM 1 op de 6 stellen in Nederland heeft moeite met zwanger worden. Een onderwerp waar weinig over gesproken wordt maar waar vaak jarenlange pijn en verdriet achter zit. Deze week is het de week van de vruchtbaarheid. Van 6 tot en met 12 november wordt er via diverse media aandacht gegeven aan het feit dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is.

De Gorcumse Jorien Ouweneel (39), samen met haar man ongewenst kinderloos gebleven, heeft een speciale coachingspraktijk opgericht van waaruit ze mannen en vrouwen begeleid die hiermee te maken hebben. Jorien: ,,Echtparen (en singles) die te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid of ongewenste kinderloosheid hebben er vaak al een lange, soms pijnlijke en veelal eenzame weg op zitten. Het verlangen naar een kind en het proberen te verwekken ervan hang je meestal niet aan de grote klok. Maand na maand verstrijkt, spanning en onzekerheid bouwt zich op. Drempels van schaamte en kwetsbaarheid moeten genomen worden om medisch te laten vaststellen of er een oorzaak gevonden kan worden. Eenmaal in de medische malle molen zijn er vele behandelmogelijkheden, keuzes en (ethische) grenzen waarover je moet nadenken. Hoe vér ga je om je kinderwens in vervulling te laten gaan? De verschillen in beleving tussen man en vrouw worden soms pijnlijk duidelijk. Hoe blijf je hierin communiceren en houd je de relatie goed? Stellen die te maken hebben met ongewenste kinderloosheid verdienen begeleiding. Het is een té moeilijk en veelomvattend probleem om alleen mee te worstelen. Ik help door inzicht te geven in de (rouw)fases die er zijn en om de communicatie tussen stellen onderling en ook met hun omgeving te verbeteren. Samen verkennen we op creatieve wijze welke dromen en verlangens er nog meer in je geplant zijn om je toekomst op een andere manier invulling te geven. Ik wil mensen helpen te komen tot een vorm van acceptatie zodat ze uiteindelijk kunnen zeggen; Mijn leven is OK, ongewenst kinderloos, maar oké."

De ondertitel van de landelijke campagne is 'doorbreek de stilte' en dat is precies wat Jorien wil doen. ,,Ik geloof in de kracht van kwetsbaarheid, door meer te delen van onze zwakheden en daarin hulp van anderen te zoeken kunnen we sterker worden. Het (nog) niet krijgen van kinderen en alle spanning die dat teweeg brengt is voor veel stellen een reden om uit elkaar te gaan. Ik geloof dat doormiddel van begeleiding en communicatie dit vaak voorkomen kan worden. Het is goed en nodig dat hier landelijke aandacht voor gegeven wordt doormiddel van deze week van de vruchtbaarheid."

Meer informatie op www.mijnlevenisok.nl