• Kees Osseweijer

Via Parijs naar Gorinchem

GORINCHEM Wist u dat we in Gorinchem een naaiatelier hebben, waarvan de eigenaar jarenlang gewerkt heeft voor mode-cultuurhuizen in Parijs? Zeki Sahin vertelt er graag en enthousiast over, maar wel in afleveringen want het is druk in zijn zaak en de klant gaat voor. Dit gegeven maakt het voor mij dan wel mogelijk om een goede indruk te krijgen van de klanttevredenheid en ik moet eerlijk zeggen: daar heb ik vanaf mijn positie achter in de zaak een positieve indruk van gekregen.

door Kees Osseweijer

Zo komt een mevrouw informeren wanneer haar mantel klaar is en Zeki, die met het kledingstuk bezig is, laat haar enthousiast de vorderingen zien die in dit stadium voor een leek bijna desastreus lijken. ,,Doe maar gauw weg", zegt mevrouw. ,,Gelukkig weet ik dat het er zaterdag weer pico bello uit ziet!"

Zeki is geboren in Turkije en heeft toen hij 20 jaar was het avontuur opgezocht in Parijs. Na korte tijd wat andere banen gehad te hebben, koos hij al snel voor het vak van coupeur. Hij mocht na het volgen van een opleiding gaan werken voor één van de vele ateliers in deze hoofdstad van Frankrijk en de modewereld. Na het opdoen van de nodige ervaring en bewezen kwaliteiten, kon hij ook aan de slag voor gerenommeerde modehuizen. Na 25 jaar kwam Zeki als Fransman naar Nederland en ging met zijn gezin in Tiel wonen. Toen hij zijn eigen zaak begon, bracht hij een vracht aan ervaring en kwaliteit met zich mee. Vanaf 2009 is de zaak gevestigd in Gorinchem, aan de Kwekelstraat 10.

Uiteraard kunnen klanten bij hem terecht voor het vermaken en herstellen van kleding, maar ook voor het naaien van gordijnen en stofferen. Met zijn Parijse achtergrond beleeft Zeki heel veel genoegen aan het maken van bruidskleding. Naast het werk voor particulieren behoren ook kledingzaken tot zijn klantenkring. U begrijpt uiteraard dat ook daar de service uiterst belangrijk is en dus is er bijna altijd haast bij de kledingaanpassingen.

Dat lijkt me trouwens best moeilijk, om de tijdsduur in te schatten van een karwei of opdracht, zeker in combinatie met eerdere toezeggingen. Ik heb de indruk dat Zeki vanuit zijn streven naar service en klantvriendelijkheid die schattingen soms wel wat aan de korte kant houdt. Maar dan offert hij er menig extra uurtje aan op na sluitingstijd. In elk geval zal hij vanwege tijdsdruk nooit concessies doen aan de kwaliteit en nauwgezetheid van zijn werk.

Vol trots laat hij me zijn "machinepark" zien en de materialen waarmee hij werkt. Onvoorstelbaar hoeveel kleurschakeringen in naaigarens er voorradig moeten zijn. Naast de vakbekwaamheid is het materiaal uiteraard van groot belang voor de kwaliteit en de duurzaamheid van de opdracht. Mijn indruk van deze onderneming is die van een zelfstandige eenmanszaak (die steeds zeldzamer worden) met een uiterst vriendelijke en klantgerichte eigenaar die staat voor kwaliteit.

Naaiatelier Yeltex, Kwekelstraat 10, 4201 JV Gorinchem. Telefoon 06- 28717771, email yeltex@live.nl