• Gemeente Woudrichem

Snel internet voor Aalburg, Werkendam en Woudrichem binnen handbereik

WERKENDAM De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem hebben de weg vrijgemaakt om circa 3.000 adressen in het buitengebied van een glasvezelnetwerk te voorzien. Zij hebben met de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de uitrol van een glasvezelnetwerk in de buitengebieden gerealiseerd kan worden. De voorbereidingen voor lokale glasvezelcampagnes zijn inmiddels opgestart. Wanneer tijdens de campagne minimaal 55 procent van de adressen zich aanmeldt, bouwt Mabib het glasvezelnetwerk.

Namens de drie gemeenten is wethouder Wijnand van der Hoeven van de gemeente Aalburg blij dat álle adressen in de drie gemeenten toegang krijgen tot snel internet: ,,Snel internet is bijna net zo belangrijk als water uit de kraan of elektriciteit uit het stopcontact. Voor steeds meer voorzieningen die we allemaal dagelijks in ons leven gebruiken is een betrouwbare internetverbinding noodzakelijk. Denk aan de belastingdienst en bankieren of de thuiszorg en educatie. Daarom is deze investering ook zo hard nodig. Het draagt in grote mate bij aan de leefbaarheid en vitaliteit van het buitengebied."

Inwoners van het buitengebied ontvangen informatie van Mabib over de plannen en mogelijkheden. Mabib kiest in de voorlichting voor een persoonlijke benadering. ,,Wij vinden het belangrijk om bewoners tijdens bijeenkomsten te informeren over glasvezel en de voordelen van een supersnelle internetverbinding, maar ook om uit te leggen waarom een eigen financiële bijdrage noodzakelijk is. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstenaanbieders aanwezig. Een aantal zijn landelijke aanbieders die al diensten leveren via glasvezel. Ook is er een bekende lokale provider uit de regio actief. Mensen die zich willen oriënteren op het gebied van televisie-, internet- en telefoniediensten, kunnen bij hen terecht," vertelt Pieter van Grunsven, initiatiefnemer en directeur van Mabib.

In Aalburg, Werkendam en Woudrichem zullen er 5 providers actief zijn op het netwerk. Libernet, Kliksafe en Solcon voor de consumenten en Cbizz en Weserve voor de bedrijven.