• Dierenziekenhuis Gorinchem

Steriliseren met kijkoperatie nu ook bij honden mogelijk

GORINCHEM Vanaf 12 mei beschikt het Dierenziekenhuis Gorinchem over de mogelijkheid om vrouwelijke honden te steriliseren met behulp van een kijkoperatie, ook wel laparoscopische sterilisatie genoemd. Hiermee is het Dierenziekenhuis uniek in de regio. Deze techniek heeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele methode van opereren en zorgt voor minder pijn en een sneller herstel van de honden.

Vanwege gezondheidsredenen raden dierenartsen aan een vrouwelijke hond te steriliseren. Bij deze ingreep verwijdert een dierenarts de eierstokken van de hond, waardoor deze niet meer zwanger kan worden. Een sterilisatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Tijdens de traditionele methode wordt de buik met één lange snede geopend, waarna de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden. Bij honden zwaarder dan 20 kilogram raadt het Dierenziekenhuis tegenwoordig aan om door middel van een kijkoperatie te steriliseren. Hierbij maakt de dierenarts in plaats van één grotere snede in de buik, twee kleine sneetjes van één centimeter. De dierenarts brengt vervolgens de eierstokken met een camera in beeld en verwijdert ze uit de buikholte. Deze manier van opereren geeft minder weefselschade en hierdoor minder pijn na de operatie dan bij de traditionele methode. Daarnaast zijn de operatiewonden kleiner en is de kans op complicaties (zoals bloedingen, nabloedingen en infecties) lager. Ook is de duur van de operatie en hiermee ook de narcose meestal korter. Ten slotte is het herstel van teven die laparoscopisch gesteriliseerd zijn sneller, waardoor ze direct na de operatie alweer mogen spelen. Laparoscopie kan ook ingezet worden om biopten van organen te nemen en om een binnenbal (niet ingedaalde testikel) bij reuen te verwijderen. Eigenaren die interesse hebben in de laparoscopische sterilisatie kunnen contact opnemen met het Dierenziekenhuis Gorinchem via 0183-624637 of gorinchem@dierenzorggroep.nl

Dierenziekenhuis Gorinchem is onderdeel van de Dierenzorggroep, een organisatie bestaande uit 16 samenwerkende dierenklinieken. In Gorinchem verlenen vijf dierenartsen en vijf assistentes eerste- en tweedelijns diergeneeskundige zorg voor gezelschapsdieren. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur. Op zaterdag is de kliniek van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Daarnaast is de kliniek 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen. De kliniek werkt met spreekuur op afspraak. Dierenziekenhuis Gorinchem is te bereiken op 0183 624637 of per email via gorinchem@dierenzorggroep.nl.