Van der Grijn geeft kijkje in de bakkerij

GROOT-AMMERS In de Alblasserwaard is niemand meer dan enkele kilometers verwijderd van een winkel of verkooppunt van Speciaalbakkerij Van der Grijn. Fans, lekkerbekken en nieuwsgierigen kunnen op zaterdag 7 maart deze bakkers van hun dagelijks brood op de vingers kijken. Van der Grijn houdt dan open dag.

Van 10.00 tot 16.00 uur staan de deuren wijd open zodat iedereen kan komen kijken, ruiken en natuurlijk proeven. Mensen kunnen rustig rondwandelen; de bakkers zijn tot ongeveer 17.00 uur aanwezig om gasten te woord te staan. Want over de productie van brood en banket valt veel te vertellen. Over ingrediënten, rijstijd van brooddeeg, recepten en logistiek bijvoorbeeld.

Bij de ingang krijgen bezoekers op 7 maart een plattegrond van de bakkerij. Ook is daar koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Kinderen worden uitgenodigd om zelf broodjes te bakken en kunnen een bakkerscertificaat behalen. Ze krijgen echte schortjes om en bakkersmutsen op. Hun zelfgemaakte broodjes kunnen ze op maandag 9 of dinsdag 10 maart ophalen in een van de winkels van Van der Grijn. Ze worden voorzien van naamkaartjes, zodat de broodjes niet 'verdwalen'.

Gasten krijgen alle tijd om in hun eigen tempo rond te kijken. De eerste afdeling die ze bezoeken is de inpakafdeling. Vanaf deze plek gaan koekjes, broden en taart de zeven bussen van het bedrijf in, om bezorgd te worden bij de eigen winkels maar ook bij onder andere woonzorgcentra.

In de bakkerij naast de inpakafdeling is te zien hoe bakkers paasstollen maken. Bakker Arto van der Grijn: ,,Ze laten zien dat dit bij ons met de hand gebeurt. Ook laten ze mensen proeven." Via het magazijn komen bezoekers bij de ovens, waar onder andere worstenbroodjes worden gebakken. De ovens bevinden zich aan de andere kant van de rijskasten. Deeg krijgt soms wel 24 uur de tijd om te rijzen. ,,Tijd geeft smaak, zeggen wij altijd."

Ook op de banket-, taarten- en gebakafdeling mogen bezoekers hun neus (nog net niet letterlijk) overal insteken. Terwijl de kinderen hun broodjes laten rijzen, mogen ze hier helpen bij het maken van roombroodjes. En bakkers laten zien hoe ze de gele room voor tompoezen koken van verse boerenmelk. Ook hier mogen bezoekers weer proeven.

In de buurt van de uitgang stuit het publiek op een verkoopkraam waar ze alle producten die ze hebben gezien voor 10 euro kunnen kopen: tompoezen, worstenbroodjes, een paasstol en zachte witte broodjes. Deze artikelen zijn ook los te koop. Maar ook gasten die de kraam voorbij lopen, gaan niet met lege handen naar huis; bij de uitgang krijgt iedereen een ongesneden warm brood cadeau.

Om de open dag mogelijk te maken, gaan de bakkers van Van der Grijn in de nacht eraan voorafgaand al hard aan het werk. Maar ook in normale weken gaat het licht in de bakkerij nauwelijks uit. Arto: ,,Om 24.00 uur begint de eerste bakker altijd met de voorbereidingen, zoals het afwegen van de ingrediënten. Al snel krijgt hij versterking van een paar extra broodbakkers en om drie uur arriveren de taartenmakers. Om zes uur 's morgens is het al druk bij ons, want dan begint ook het bezorgen met onze bussen. We rijden bewust niet al te vroeg, omdat we alles zo vers mogelijk in de winkel willen hebben."

Bakkerij Van der Grijn is gevestigd op het adres Energieweg 30.